Wie ben ik?

Lisette van TilMijn eerste kennismaking met textiel begon, al heel vroeg, thuis in Nijmegen. Ik was altijd wel in de weer met stofjes en draadjes. Sinds 1991 woon ik in Oegstgeest, samen met mijn man en onze hond Toska. De drie kinderen wonen en werken elders in het land.

Van 1987 tot 1991 heb ik verschillende modules van de modevakschool ENSAID gevolgd. Hierdoor heb ik veel kleren voor de kinderen gemaakt en maak ik nog regelmatig kleren voor mezelf.

In 1998 heb ik de twee jarige opleiding creatieve handvaardigheid gevolgd bij V.O.B.K. in Leiden.

Het patchwork en quilten had ik al eens eerder gedaan, maar ik wilde de technieken leren van stof snijden, patronen tekenen, hand en machine quilten.

Ik ben in 2009 met de basis cursus begonnen bij de Sampler in Haarlem.

Omdat ik graag zelf mijn stoffen wilden verven nam ik in 2011 deel aan de cursus stofverven met procion bij Marjon Hoftijzer in Harderwijk. Hierna ben ik 3 jaar deelnemer geweest van “Op weg naar art” cursus.

De 2 jarige opleiding “Quilten Speciaal 14” bij het Quiltersgilde heb ik in september 2018 afrond. Mijn eindwerkstuk is af. Het was te te zien op de Algemene tentoonstelling van het Quiltergilde, in 2018 in Deventer. De quilt is ook te zien in mijn portfolio. De titel is: Waar ben je?

In oktober 2018 heb ik de masterclass Biezenmortel gevolgd. In oktober 2019 was er nog een terug kom dag. De jas die ik daar heb bewerkt is te zien in mijn potfolio.

Van mei 2019 tot januari 2020 heb ik de online cursus gevolgd Exploring Texture & Pattern van Sue Stone. Deze ook helemaal afgerond. De daar opvolgende cursus Stitch your Story heb ik gedeeltelijk gevolgd. Ik heb hiervan een stekenboek gemaakt.

Voorjaar 2021 kunstcoach cursus bij Marjolein van der Stoep gevolgd. Dit was 4 keer online en 2 keer op locatie. Als eind werkstuk heb ik de quilt: Mijn tuin gemaakt

Sinds 2021 ben ik lid van de textielgroep FreeTex in Hillegom. Een keer per maand komen we daar bij elkaar. Gezamenlijk hebben we in april 2022 in een aparte stand in de Broodfabriek te Rijswijk ons eigen werk geëxposeerd. Daarnaast hadden we samen het thema; Onderweg. Hiervoor heb ik de quilt OnderDeWeg gemaakt. In het najaar van 2023 gaan we exposeren bij Hawar in Oldeberkoop.

Lidmaatschappen:

  • Quiltersgilde van af 2009
  • Tegendraads van 2012 tot 2020
  • FreeTex, textielgroep te Hillegom, nu

Ik heb meegedaan aan verschillende tentoonstellingen zoals:

 

  • Miniquilt tentoonstelling van het Quiltersgilde
  • Textielfestival 2015 in Leiden met de quilt Schoon als water.
  • Gezamenlijke tentoonstelling van “10 jaar Tegendraads” ik het Wevershuis in Leiden
  • “de Stijl” tentoonstelling in het Wevershuis in Leiden
  • Twee maal Quiltfestival in Noord Groningen
  • Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk met FreeTex
  • Algemene tentoonstelling van het Quiltersgilde met verschillende quilts.